Wat is core stability?
Waarom core stability en balanstraining doen?
Bij wielrenners komt het vaak voor dat spieren eenzijdig zijn ontwikkeld omdat de training vaak gericht is op het verbeteren van de beenspieren. Hierdoor komt het regelmatig voor dat wielrenners last krijgen van de rug, schouders of nek. Dit komt doordat tijdens trainingen en wedstrijden deze spieren vaak langdurig statisch belast worden. Daarom is het in elke fietssport zo belangrijk dat de rompspieren getraind worden om zo een goede rompstabiliteit te creëren (core stability). In het verleden werden vaak alleen de buikspieren extra getraind, echter is dit niet voldoende. Ook de rug, billen en het bekken moeten getraind worden.
Wat is core stability nu precies?
De stabiliteit van het gewricht is afhankelijk van drie pijlers:
- de spieren
- de botten, ligamenten en gewrichtskapsels
- het zenuwstelsel (aansturingsmechanismen van de spieren)
Core stability is de mate waarin deze drie systemen kunnen samenwerken zodat ze op een veilige en efficiënte manier krachten kunnen overbrengen. Wanneer dit goed is ontwikkeld is er sprake van een goede stabiliteit. Echter wanneer dit onvoldoende ontwikkeld is, kan die op termijn lijden tot blessures. Bovendien zorgt een goede stabiliteit er voor dat uit andere spiergroepen een hoger rendement gehaald kan worden.
Het doel van core stability en wetenschappelijk onderzoek
Het uiteindelijke doel van de romptraining is om de spieren van de romp zo effectief mogelijk te gebruiken zodat de positie van de wervelkolom tijdens diverse krachtinspanningen goed te beheersen is. In feite ben je in staat om klappen op te vangen wat verder geen invloed heeft op de stabiliteit van je lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schouderduw bij voetbal. Wanneer je core stabiliteit niet goed getraind is, raak je hierbij uit balans en verlies je het duel. In feite vormen de spieren onderin de romp de basis waarop de rest van de rug steunt. Tijdens een inspanning zijn de spieren onderin de rug constant aangespannen. Daarom worden deze spieren ook gezien als stabilisatoren van de onderrug. Echter hoeven deze spieren niet heel sterk te zijn, maar moet het uithoudingsvermogen en de coördinatie hiervan goed zijn.
Uit recent onderzoek is gebleken dat stabilisatie-oefeningen van de romp rugklachten kunnen voorkomen bij mensen met chronische lage rugklachten. Maar niet bij mensen die kortdurende rugpijn hebben. Bovendien kan een goede stabiliteit helpen tegen hoofdpijn, nekpijn en pijn rondom de bekken. En zoals gezegd tegen lage rugklachten. Concluderend: rompstabiliteit is een eenvoudige manier om pijnklachten rondom de wervelkolom te voorkomen.
Iedereen heeft wel al gehoord van het belang van stabilisatie-oefeningen voor fietsers. Hier legt een coach van Tinkoff Saxo uit waarom je een sterke romp nodig hebt: "Een sterke motor (je benen) moet de kracht goed kunnen overbrengen".
GCN trok met Tinkoff Saxo voor het seizoen naar Sicilië op trainingskamp. Daar kregen de renners na een fietsrit een stabilisatietraining van Riccardo Bianucci. Hij legt uit: "Als je sterke benen hebt en een fantastische fiets, waarom zou je dan geen sterke romp, schouders, nek en polsen willen"?
Core stability is belangrijk om je positie op de fiets vast te kunnen houden gedurende lange uren in het zadel.