Wat is een bikefitting?

Bikefitting of fietspositionering is het afstellen van jouw fiets op de eigenschappen van jouw lichaam. Wanneer je super comfortabel zit en zonder pijn en klachten beweegt, kan je langer en beter presteren op alle niveaus van fietsen.

We zeggen dan ook: comfort + efficiëntie = betere prestaties

Bikefitting is nuttig voor bijna elk type fiets: racefiets, koersfiets, tijdritfiets, cyclocrossfiets, triatlonfiets, mountainbike, enduro mountainbike, trekkingfiets, speedbike, gravelbike... Maar ook voor de stadsfiets en e-bike (elektrische fiets). En dit uiteraard voor elk niveau van fietsbeleving. Voor iedereen die regelmatig fietst is het een nuttige en gezonde investering.

Je hebt in hoofdlijnen twee methoden bikefitting

  • Een statische bikefitting is het opmeten van de ledematen waardoor je een gemiddelde kan berekenen. Dit moeten ongeveer je fietsmaten zijn. Een statische bikefitting geeft geen totaalbeeld. Een statische bikefitting gaat enkel uit van een onbeweeglijk en objectief meetsystem. Gebaseerd op een gemiddelde. Deze meting houdt ook geen rekening met je persoonlijke uitdagingen, beperkingen, leeftijd, pijnen en klachten en dergelijke. Het resultaat van een statische bikefitting levert 'ongeveer' de maat van je fiets op. Verder niets.
  • Een dynamische bikefitting bestaat in verschillende soorten is is sterk afhankelijk van de bikefitter zelf. Een dynamische bikefitting geeft meer een totaalbeeld over je bewegingspatroon. In ideale omstandigheden focust deze op je lenigheid, houding, kracht, conditie en eventuele fysieke belemmeringen. Bij dit type bikefitting wordt de manier waarop je beweegt en waarop je je favoriete sport beoefent bestudeerd. De meeste dynamische fittings worden berekend door een computer. Een dynamische bikefitting waar de bikefitter zijn systeem enkel gebruikt om zijn vakkennis te tonen aan de fietser is de meest precieze fitting. Een goede bikefitter houdt dus geen rekening met gemiddeldes, maar met de persoon die voor hem fietst. En elke persoon is uniek en het is aan de bikefitter om alle informatie correct te interpreteren en toe te passen bij de nodige aanpassingen.

De drie soorten dynamische bikefitting

  • Een computergestuurde bikefitting bepaalt een gemiddelde op iets meer parameters dan deze van een statische meting. Het blijft echter een gemiddelde en er wordt geen rekening gehouden met je persoonlijke probleemzones of doelen van de fietser.
  • Een bikefitting volledig gefocust op je lichaam houdt geen rekening met de mogelijke afstelling van je fiets. Met de verkregen resultaten wordt het onmogelijk om je fiets zo af te (laten) stellen.
  • Een bikefitting die rekening houdt met lichamelijke klachten, pijnen, tekorten... Bovendien houdt deze bikefitting rekening met je (nieuwe) fiets: wat kan er waar verbeterd of aangepast worden. Kort samengevat: wat is jouw probleem en hoe kan het opgelost worden. Je bikefitter gaat aan de slag met alle verkregen informatie en kan, indien nodig, nog extra testen uitvoeren.

Welke methode bikefitting volgt Bike Power?

Bij Bikefitting Bike Power hanteren we verschillende analyses en methoden, waaronder die van Steve Hogg. Hierbij houden we rekening met je lichamelijke klachten en tekorten, maar zeker ook met je gewenste prestaties en doelen. Wij geven je graag het verloop van een bikefitting sessie bij Bike Power.

AFSPRAAK MAKEN VOOR BIKEFITTING

Meer informatie over bikefitting of een afspraak maken?

Vul dan nu het formulier in!

a2h
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie