Slapende of tintelende voeten tijdens of na het fietsen

Tintelende of slapende voeten komen nagenoeg altijd voort uit afklemming van de zenuwen die onderaan de voet langs de voetwortelbeentjes lopen. Als de druk op de zenuwen te hoog wordt, raken ze afgekneld en krijg je een slapend gevoel.

Dat kan veroorzaakt worden door:
1. Slecht afgestelde schoenplaatjes waardoor veel druk op slechte plaats van de voet terecht komt. We zien vaak dat voeten beginnen te slapen als je de plaatjes te veel naar voren hebt gemonteerd. Dat wil zeggen: als je te veel met de tippen fietst. Oplossing: Laat je schoenplaatjes juist afstellen.


2. Een doorgezakte voorvoet. Oplossing: een zool die de voetboog ondersteunt en de voetwortels opduwt, zodat de zenuwen terug vrije baan krijgen.
Laat je hiervoor adviseren door een podoloog of bikefitter.

3. Te kleine schoenen, te smalle schoenen of te hard aantrekken van schoenen. De grootste oorzaak van een slapend gevoel in de voeten is namelijk een te nauw sluitende schoen. Zodra een schoen te smal is, gaat de voet ingekneld geraken. Die wordt samengeknepen en de bal van de voet zakt naar beneden. Hierdoor krijg je zenuwirritatie exact op die bal van de voet omwille van het feit dat daar ook veel tegendruk van het pedaal komt. Zeker in de zomer, dan hebben vele voeten de neiging om nog op te zwellen. Oplossing: Zorg voor een schoen die past bij de voet. Heb je een brede voet? Dwing ze dan niet in smalle Sidi-schoenen Laat je goed adviseren tijdens een bikefitting of bij een fietsschoen-expert bij aanschaf van de schoenen.

4. Slechte hittegeleiding waardoor de voet opwarmt en zwelt. Oplossing: Schoenen met ventilatiegaten en/of leren schoenen. Ook hier geldt: laat je goed adviseren tijdens een bikefitting bij aanschaf van de schoenen.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie