Slapende of tintelende voeten tijdens of na het fietsen

Tintelende of slapende voeten komen meestal voort uit afklemming van de zenuwen onderaan de voet, langs de voetwortelbeentjes. Als de druk op de zenuwen te hoog wordt, raken ze afgekneld en krijg je een slapend gevoel.

Dat kan veroorzaakt worden door:

1. Slecht afgestelde schoenplaatjes, waardoor je teveel druk krijgt op de verkeerde plaats van je voet. Vaak zien we dat plaatsjes teveel naar voren gemonteerd worden, waardoor je met je tippen fietst. Oplossing? Laat je schoenplaatjes juist afstellen.

2. Een doorgezakte voorvoet. Oplossing? Een zool die de voetboog ondersteunt en de voetwortels opduwt, zodat de zenuwen terug vrije baan krijgen. Hiervoor vraag je best advies aan een podoloog of bikefitter.

3. Te kleine schoenen, te smalle schoenen of te hard aantrekken van de schoenen. De grootste oorzaak van een slapend gevoel in de voeten is namelijk een te nauw sluitende schoen. Door het samenknijpen, zakt de bal van je voet naar beneden en krijg je tegendruk van je pedaal, waardoor je zenuwirritatie krijgt. Let zeker op in de zomer, want door de warmte zwellen je voeten op.

Heb je een brede voet? Dwing ze dan niet in te smalle (sidi-) schoenen. Vraag advies aan een bikefitter of een fietsschoenexpert bij aanschaf van de schoenen.

4. Slechte hittegeleiding waardoor je voet opwarmt en zwelt. Oplossing? Schoenen met ventilatiegaten of leren schoenen. Ook hier geldt: vraag advies aan een bikefitter.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie