Pijnlijke voeten tijdens of na het fietsen

Je voeten zeggen alles over je gezondheid

Je voeten dragen je volledige lichaamsgewicht. Tijdens het fietsen wordt die druk nog veel hoger, met blessures en verminderde prestaties tot gevolg. Besteed de nodige aandacht aan je voeten én je fietsschoenen. Kies voor voldoende steun en zoolcorrectie om knieklachten, rugklachten of andere klachten en pijn te vermijden.

Doorgezakte voorvoet

Bij een doorgezakte voorvoet voel je pijn in het midden van de voet, bij de middenvoetsbeentjes. De voorvoetboog is niet meer aanwezig in de voet. Veelvuldig dragen van hoge schoenen, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen kunnen oorzaken zijn van een doorgezakte voorvoet. Ook ouderdom kan ervoor zorgen dat de voet doorzakt. De druk op de middenvoetsbeentjes moet verlaagd worden, dat kan met een steunzool met voorvoet-ondersteuning.

Platvoeten

Bij platvoeten zijn de voetbogen doorgezakt. Dit is een aangeboren afwijking, die vaak gepaard gaat met overpronatie. Door overpronatie draait het onderbeen, raken de knieën overbelast, kan je bekken naar binnen kantelen en kunnen er zelfs rugklachten ontstaan.

Koude voeten

Koude voeten en tenen geven meestal aan dat je doorbloeding niet optimaal is. Dit kan te maken hebben met roken, een hoge bloeddruk, hartproblemen, suikerziekte, bloedarmoede of een traag werkende schildklier. Je huisarts kan uiteindelijk vaststellen of je last hebt van één van deze onderliggende problemen.

Wit, blauwe en rode tenen

Tenen die eerst wit, dan blauw en vervolgens rood kleuren kunnen op het ‘fenomeen van Raynaud’ duiden. Bij deze aandoening trekken de bloedvaten in de vingers en/of tenen samen bij koude en emoties. Vaak krijgen ze eerst een witte en daarna een donkerblauwe of paarse kleur. Worden ze weer warm, dan kleuren ze rood en gaan ze gloeien.

Pijnlijke hiel

De meest voorkomende oorzaak van een pijnlijke hiel is peesplaatontsteking (plantaire fasciitis). In veel gevallen gaat deze klacht niet gepaard met verkalking op het hielbot. Dit wil zeggen dat er geen duidelijk hielspoor aanwezig is. De pijn bij hielspoor heeft een aantal unieke eigenschappen zoals pijn bij het opstaan, verbetering na een paar minuten te hebben rondgelopen en pijn bij druk op de hiel. Vaak is een pijnlijke hiel het gevolg van overbelasting door te veel spanning op de peesplaat. Dit komt vaak voor door hardlopen of wandelen op slechte schoenen.

Pijn onder de bal van je voet

Er zijn mensen die een stekende pijn in de bal van de voet voelen bij het staan, lopen of fietsen. Vaak in combinatie met een branderig gevoel van de voet(en). De medische benaming is metatarsalgie. De oorzaak van pijn in de voorvoet kan komen door een zogenoemde holvoetvorm. Een andere oorzaak is een korter middenvoetsbeentje van de grote teen ten opzichte van de andere middenvoetsbeentjes. Voetproblemen komen ook voor bij sporten en werkzaamheden waarbij je lang moet staan. Vaak is metatarsalgie een combinatie van factoren.

Wanneer je last hebt van een brandende en stekende pijn in de bal van de voet, met uitstraling naar de tenen, of een doof gevoel in de tenen en tintelingen in je voetzool, kan de oorzaak een beknelde en verdikte zenuw in de voorvoet zijn. Dit wordt ook wel Mortonse neuralgie genoemd (Morton Neuroom).

Het dragen van (te) nauwe schoenen kan een zenuwbeknelling in de voet veroorzaken en wordt daarom als mogelijke oorzaak van een Morton's neuroom aangemerkt. Daarnaast kan een doorgezakte voorvoet een beknelde zenuw veroorzaken, waardoor een mortons neuralgie kan ontstaan. Mortonse neuralgie is een zenuwinklemming (neuroom) tussen twee middenvoetsbeentjes. De klachten zijn waarneembaar tussen de derde en de vierde teen. De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes is geïrriteerd, waardoor pijnklachten ontstaan.

Dikke voeten en/of dikke enkels

Pijnlijke dikke voeten en/of dikke enkels kunnen wijzen op oedeem. Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels. Dikke enkels en opgezette voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Overgewicht kan een rol spelen. Soms komt het door problemen met hart en bloedvaten of door bepaalde nier- en leveraandoeningen. Aan de andere kant is het ook een typische zwangerschapsklacht. Hoe dan ook, bij oedeem is er altijd sprake van een verstoord evenwicht, tussen de hoeveelheid vocht die door de bloedcirculatie wordt afgegeven en weer opgenomen, waardoor de dikke enkels en voeten ontstaan. Oedeem is te herkennen, aan het kuiltje dat achterblijft nadat je enige tijd op de huid hebt gedrukt.

Vermoeide voeten met kramp en pijn

Je ligt lekker te slapen tot er een scherpe pijn door je voet trekt: kramp. Hoewel het flink pijn doet, kan het geen kwaad. Ook gezonde mensen hebben weleens kramp in een teen, de voet of een been. Bij zwangere vrouwen en 65-plussers komt het vaker voor. Het kan te maken hebben met een tekort aan Magnesium of vocht, vermoeidheid en de houding waarin je slaapt. Na een paar minuten trekt de pijn vanzelf weg. Hoe ouder je wordt, hoe vaker spierkrampen voorkomen. Bij platvoeten kan je last hebben van vermoeide voeten en enkels, kramp en pijn onder of in de voet. Net als bij heel veel voetafwijkingen kunnen bepaalde klachten zich uitbreiden naar de knieën, heupen en rug, Normaal rusten je tenen, de bal van je voet, buitenrand en je hiel op de grond. Dat kun je zien aan de afdruk van je natte voeten op de vloer. Bij platvoeten, ook wel doorgezakte voeten genoemd, ligt de voetboog plat op de grond. Het gewelf lijkt weg te zijn, het hielbeen is naar binnen gedraaid en de voorvoet naar buiten. Er is een verschil tussen soepele en stugge platvoeten. Soepele platvoeten komen het meest voor. Het is ook zo dat je op latere leeftijd met doorgezakte voeten te maken kunt hebben. De reden hiervoor is dat bij het ouder worden je voetboog namelijk wat kan doorzakken. Vaak zijn de banden uitgerekt als gevolg van overbelasting, slappe spieren of reuma. Overgewicht speelt ook een grote rol.

Horlogeglasnagels of trommelstokvingers

Horlogeglasnagels zijn nagels met een bolling. Ze komen zowel bij de tenen als bij de vingers voor en ontstaan als het laatste kootje verdikt is. Bij de hand wordt wel van trommelstokvingers gesproken omdat de vingers dan lijken op een drumstok (een stok met een bolletje aan het uiteinde). Horlogeglasnagels of trommelstokvingers komen onder andere voor bij long- en hartziekten. Ze worden ook wel gezien bij mensen met schildklierproblemen of darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn. De lijst met ziektes waarbij horlogeglasnagels voorkomen is te lang om hier helemaal op te noemen. Ze hoeven niet altijd te betekenen dat je een onderliggende aandoening hebt. In sommige families komen ze zomaar voor, waarschijnlijk door een genetische afwijking.

Hardnekkige wondjes

Voeten met wondjes die maar niet willen helen, zijn een belangrijk signaal dat je diabetes zou kunnen hebben. Door diabetes kan je minder gevoel hebben in je voeten, waardoor je wondjes niet zo snel opmerkt. Bovendien genezen wonden minder goed als je diabetes hebt. Als je hier niet goed oplet, kunnen wonden gaan ontsteken en zweren worden. Goede voetverzorging is dus extra belangrijk voor diabetici. Controleer je voeten dagelijks op blaren, kloofjes, schrammen, wondjes en verkleuringen als je diabetes hebt. Ook aan de onderkant.

Aanhoudende zwelling

Na lang staan, als het warm is of tijdens een lange vliegreis is het niet vreemd als je voeten tijdelijk wat opzwellen. Deze kwaal is zeker zwangere vrouwen niet onbekend. Blijven je voeten opgezet, dan kan er meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een slechte doorbloeding, trage schildklier, nierprobleem of een bloedpropje. Bij blijvend opgezwollen voeten is een bezoek aan de dokter dan ook aan te raden.

Branderig en jeuk

Voetschimmel of een allergie kunnen zorgen voor irritatie en jeuk. Een brandend gevoel past daarnaast bij diabetische neuropathie, een vitamine B-tekort en bijvoorbeeld infectie- en stofwisselingsziekten. Bij veel staan of lopen kunnen je voeten ook branderig aanvoelen. Zeker als je schoenen draagt die weinig steun geven, te klein zijn of hogen hakken hebben. Heb je branderige voeten of benen zonder dat daar zo’n directe aanleiding voor is, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Deze kan uitsluiten of je diabetes hebt.

Heb je last van pijnlijke voeten tijdens of na het fietsen

Heb je last van pijnlijke voeten tijdens of na het fietsen? Wij kunnen jou helpen met onze jarenlange ervaring en grondige vakkennis!

Formuleer via onderstaand formuleer duidelijk jouw probleem, pijn of klacht en wij contacteren jou gratis met een persoonlijk advies om je pijn en/of klachten op te lossen.

Heb je een vraag over fietsschoenen?

Stel ze nu aan ons in dit formulier!

qxg
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie