Stack & Reach

Stack & Reach. 

Dit zijn de twee vaste meetpunten om verschillende merken en types te vergelijken.

Stack, de 'hoogte' verticaal gemeten afstand tussen bottom-bracket en het middelpunt van het balhoofd lager. Dit geeft een indicatie van de framehoogte. 

Comfortgerichte endurance fietsen hebben in het algemeen een hogere stack dan meer aerodynamische racefietsen. De Stack is de verticale afstand tussen een denkbeeldige horizontale lijn door het middelpunt van het bracket en een horizontale lijn door de top van het midden van het balhoofd lager. Deze afstand geeft de hoogte van de voorkant van je fiets aan. 

Reach de 'lengte' is de horizontale gemeten afstand van het bottom-bracket tot het balhoofdlager. Dit is de lengte van de fiets. Bij racefietsen zal je zien dat de prestatiegerichte modellen langer zijn dan andere, om de renner platter en dus aerodynamischer te positioneren. 

Er is een verschil tussen frame reach en rider reach. Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden. Rider reach is wordt gemeten van de punt van je zadel tot het einde van de stuurpen. Deze afmeting duidt op hoe ver de renner zelf moet reiken om aan het stuur te komen. Rider reach kan gemanipuleerd worden door het verplaatsen van je zadel of een kortere of langere stuurpen te monteren. Frame reach is vast. 

De Reach is de horizontale lengte tussen een verticale lijn door het middelpunt van het bracket en een verticale lijn door de top van het midden van het balhoofdlager. Deze afstand bepaald de lengte die voor het bracket ligt.  

Door Stack en Reach met elkaar te combineren kan je het aantal spacers en de stuurpenlengte berekenen.

Endurance en Performance geometrie

Om iedereen een goede positie te kunnen bieden zijn er fietsen in verschillende geometrieën. Zo kunnen de wat minder lenige rijders een frame nemen met een kortere Reach en een grotere Stack. Dan is het niet (bijna niet) nodig om veel spacers onder de stuurpen te plaatsen of deze zelf omhoog wijzend te monteren. 

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie