Natuurlijke fietsschoenen

De voet is iets heel natuurlijks - het is een deel van ons, van wie we zijn en hoe we ons in deze chaotische wereld bewegen. Of het nu gaat om hardlopen, wandelen, fietsen of gewoon het dagelijks leven. Onze voeten staan meestal centraal in het proces en ze hebben een bijzondere natuurlijke vorm. Helaas hadden fietsschoenen tot voor kort geen oog voor de fijne kneepjes van de natuurlijke voetvorm. Daar heeft de sportieve consument letterlijk onder geleden. Ik zal je vertellen waarom. Lees even mee, je zult verrast zijn.

Historisch gezien hadden sportschoenen, en vooral fietsschoenen, een kleine en enigszins niche-klantenkring om voor te ontwerpen. Prestaties waren de belangrijkste drijfveer en het was over het algemeen een tijd met weinig technisch onderzoek buiten de materialen. Een beperkende factor vanaf het begin was het gebruik van leer dat rekt om te passen. Wat betekende dat fietsschoenen fabrikanten meestal een fietsschoen maakte met een smalle breedte en pasvorm en met een spitse neus. Doe echter uw eigen schoenen uit en kijk naar uw voetvorm: zo is het helemaal niet. Er zijn verschillende voetvormen binnen de algemene bevolking. Toen steeds meer mensen gingen hardlopen, fietsen en andere sporten gingen beoefenen, werden die vroegere sportschoenvormen voor steeds meer mensen problematisch.

De kern van het probleem: de natuurlijke voetvorm

Gelukkig hebben we hier bij Lake momenteel meerdere leesten en breedtes. Maar wat belangrijker is: we hebben 4 verschillende schoenleesten, de basis van alle schoenontwerpen en het hart van alle schoenen. Aangezien elke leestvorm ongeveer 30% van de bevolking dekt, betekent dit dat we met deze 4 leestvormen uit ons assortiment ongeveer 90% van de wereldwijde voetvormen dekken. We hoeven alleen maar jouw voeten op te meten en we zijn er redelijk zeker van dat we je dat legendarische 'Lake Cycling Shoe-comfort' kunnen bieden. Het zit tenslotte in ons DNA.

De natuurlijke voetvorm

Maar goed, laten we het eens hebben over de natuurlijke voetvorm. Binnen de hardloopwereld zijn merken ongeveer 10 jaar geleden begonnen om beter te kijken naar de natuurlijke voetvorm en hoe schoenen moeten worden ontworpen om hierbij aan te sluiten. Ze begonnen hardloopschoenen te ontwerpen die specifiek gevormd waren om perfect rond de bredere natuurlijke voet te passen. Het gaf hardlopers eindelijk dat extra comfort en de extra prestaties waarnaar ze verlangden. Omdat veel hardlopers ook fietsten, begonnen deze mensen de vraag te stellen "waarom kan ik niet ook een natuurlijk gevormde fietsschoen hebben?".

Vier jaar geleden besloten we hier bij Lake Cycling deze vraag te beantwoorden met de ontwikkeling en introductie van onze 'COMFORT PLUS LAST' voor fietsschoenen. We hebben ons merk gedurende vele jaren laten groeien. Het werd duidelijk toen we nieuwe markten over de hele wereld betraden dat in veel geografische gebieden de voeten van mensen anders waren. Ze kunnen verschillen in (1) de lengte van de tenen en (2) de vorm van de voet. Dus was het voor ons bij Lake Cycling vanzelfsprekend om een schoenleest te ontwerpen die de gaten in het sportschoen vormen spectrum zou dekken. Het is een belangrijke innovatie voor ons hier bij Lake omdat het een belangrijke innovatie is voor de fiets gemeenschap, waardoor meer fietsers onze beroemde 'comfort en prestaties' in perfecte harmonie krijgen.

Het probleem van het te strak aantrekken

Een ander historisch aspect van fietsschoenen is hier ook zeer relevant en het vermelden waard. Het gaat erom hoe fietsers door de jaren heen ten onrechte te horen hebben gekregen dat ze hun schoenen echt strak moeten aantrekken en houden. Denk hier eens over na, want dit is zo cruciaal voor iedereen die synthetische fietsschoenen draagt.

Als je leer aanspant, zal het uiteindelijk uitrekken en zich rond de voet vormen. Je moet het echter niet in één keer te strak aantrekken, maar geleidelijk aan. Omgekeerd rekt een synthetisch bovendeel niet uit zoals leer. Als je dus een synthetisch bovendeel aantrekt op een slecht passende fietsschoen - met de verkeerde leest-vorm voor jouw unieke voeten - is het enige wat je bereikt dat je je voeten schaadt en beschadigt omdat je ze insnoert. Je loopt het risico dat er eeltknobbels ontstaan, je krijgt pijn in je rug, slapende of tintelende voeten tijdens het fietsen, pijn in je benen en voeten enzoverder. Slecht passende fietsschoenen - die schadelijk zijn voor je voeten - veroorzaken ook elders problemen en maken het leven gewoon ongemakkelijk en ongezond voor je lichaam. Dat is gewoon helemaal niet gezond!

De COMFORT PLUS Leest

Denk aan de natuurlijke voetvorm waar we het eerder over hadden en de problemen met historische puntige teen sportschoenen die smal en strak zijn. Daarom zijn onze nieuwe schoenen met de meer 'COMFORT PLUS LAST' zo'n fantastische innovatie voor fietsers over de hele wereld. In 2023 hebben we 3 nieuwe schoenontwerpen die gebouwd zijn op de COMFORT PLUS LAST om je dat unieke Lake comfort en prestaties te geven. De COMFORT PLUS Leest neemt het probleem van een verkeerd gevormde schoen weg. Je hoeft de schoen niet langer te strak aan te spannen. Hij past je perfect en voelt aan als een tweede huid wanneer je hem aantrekt en aan de cranks begint te draaien.

De Lake CX201 was onze eerste fietsschoen met onze COMFORT PLUS LAST. Hij heeft een bredere neus en een unieke constructie die een lichtgewicht en extreem ademende schoen biedt. Dit samen met een royaal voorvoetplatform dat geschikt is voor een veelheid aan voetvormen. Hij omhult je fietsvoeten letterlijk met liefde neemt pijn en ongemak weg en maximaliseert je prestaties.

Lake CX201
Lake CX201

We zijn er trots op om twee geheel nieuwe mountainbike fietsschoenen te introduceren die gebouwd zijn op de COMFORT PLUS LAST: de Lake MX201 en de Lake MX169. Beide zijn gebouwd op onze geheel nieuwe Enduro Rubber SPD compatibele zool. Deze geheel nieuw ontworpen zool heeft een semi-stijve Nylon schacht die een ongelooflijke krachtoverbrenging biedt. Verder heeft hij een EVA-schuim tussenzool die de hele dag comfort biedt en een gripvaste rubberen buitenzool die goed aansluit op SPD- of Flat-pedalen.

Lake MX201
Lake MX201

Onze partner

Het is belangrijk om de vorm en de verscheidenheid van de menselijke voet te begrijpen. Vooral voor fietsers. Zo ben je beter uitgerust om de juiste keuzes te maken bij de aankoop van een nieuwe fietsschoen. Onze gespecialiseerde Lake Cycling verkooppartner Bike Power heeft de kennis en vaardigheden om je voeten correct op te meten en je in de richting van de juiste Lake Cycling fietsschoenen - voor je eigen unieke voeten - te wijzen. Maak snel een afspraak bij onze partner Bike Power en begin te fietsen met prestaties en comfort in perfecte harmonie. Wij geloven dat dit vanzelfsprekend is!

Blogartikel door Hutch & Robert van Lake Cycling
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie