Wat zijn ketonen

Wat zijn Ketonen?

Keton= aceton

Ketonen komen vrij bij de verbranding van vetten door het lichaam en zijn een goede brandstof voor lichaam en geest.

Het lichaam maakt deze ketonen aan op het moment dat er geen koolhydraten of suikers voorradig zijn.

Ketonen zijn bvb. redders in nood, zorgen voor hersenenergie en voor turbo-brandstof.

Wat betekent het “je lichaam is in Ketose of ketogene toestand”?

Ketose wijst op een verhoogde concentratie ketonen in het bloed, veroorzaakt door afbraak van vetzuurketens (ketogenese). Men spreekt dan van een ketogene toestand.

Tijdens een voedingspatroon wat bestaat uit koolhydraten zet het lichaam deze koolhydraten om naar glucose. In dit geval zal glucose gebruikt worden als brandstof voor hersenen en spieren. Dit noemt men glucogenese.

Ketogenese vindt plaats als de afbraak van lichaamssuikers onvoldoende energie kan leveren aan het lichaam. Zodra er zich weinig koolhydraten in cellen bevinden wordt er van een koolhydraatverbranding overgegaan tot vetverbranding met verbruik van vetzuren en ketonen. Vetzuren worden verbrandt in de lever, hierdoor komen er 3 soorten Ketonen vrij. Deze wordt in de mythochondrien van de cellen naar energie omgezet.

Op het moment dat er gekozen wordt voor minder koolhydraten in de voeding zal er op enig moment onvoldoende glucose beschikbaar zijn. Het lichaam gaat nu op zoek naar een alternatieve energiebron. Vet dus.

De 3 soorten ketonen die worden aangemaakt in ons lichaam

Bij de vetverbranding worden vetmoleculen (triacylglycerol) gesplitst in één glycerolmolecuul en drie vetzuurketens. Dit proces wordt lipolyse genoemd. Het grootste gedeelte van het lichaam is in staat vetzuren te gebruiken als alternatieve bron van energie.

Een van de producten van beta-oxidatie is acetyl-CoA. Acetyl-CoA wordt gebruikt om ketonlichamen te produceren. De ketonen acetoacetaat en β-hydroxybutyraat worden dan gebruikt voor energie.

β-hydroxybutyraat kan als suppliment opgenomen worden dit zijn exogene ketonen.

De hersenen kunnen deze vetzuren niet direct gebruiken als energie, omdat deze de bloed-hersenbarrière niet kunnen passeren. Ketonen kunnen deze bloedhersenbarriére wel passeren.

Wat zijn exogene Ketonen

Ketonen worden door het lichaam zelf aangemaakt, dit noemen we endogene ketonen.

(R)BHB kan ook als exogene ketonen supplement worden ingenomen. Deze exogene vorm verhoogt meteen het ketonen gehalte in het bloed waardoor er meer energie vrij komt.

Exogene ketonen worden doorgaans vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost.

Soorten exogene ketonen

Er zijn 2 soorten exogene ketonen

  • de Ketone-zouten
  • de Ketone-Esters.

1. Ketone-Esters

Dit is wat professionele sporters gebruiken, onder dokters toezicht.

Ketone-esters verhogen je ketone niveau in je lichaam tot 5 mmol/l of meer.

Deze ketone-esters hebben een zeer hoge kostprijs en mogen enkel onder medische begeleiding worden genomen.

2. Ketone-zouten

Het alternatief zijn ketone-zouten.

Dit doet je ketone niveau stijgen van 0.5mmol/l tot 1mmol/l of meer.

Deze exogene ketonen zijn goed betaalbaar en hebben op velerlei vlakken voordelen voor je gezondheid alsook in de sport.

http://ellenbelgium.ShopKeto.com

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie