Pijn voeten tijdens of na het fietsen

Pijnlijke voeten tijdens of na het fietsen

Je voeten dragen dagelijks, de gehele dag, je volledige lichaamsgewicht. Tijdens het fietsen is deze druk nog veel hoger. fietsers met voetklachten krijgen sneller te maken met blessures en prestatieverminderingen. Om voetblessures te voorkomen is het noodzakelijk genoeg aandacht aan je voeten te besteden. Fietsschoenen met te weinig steun en zoolcorrectie zijn vaak de veroorzakers van de klachten. Wanneer je geregeld pijn ondervindt aan spieren, je knieën, je heup of je rug heb je waarschijnlijk te maken met verkeerde stand van de voet. Vaak ontstaat een corrigerende beweging om je pijn te verlichten, wat tot nog meer problemen leidt.

Doorgezakte voorvoet

Bij een doorgezakte voorvoet voel je pijn in het midden van de voet, bij de middenvoetsbeentjes. De voorvoetboog is niet meer aanwezig in de voet. Veelvuldig dragen van hoge schoenen, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen kunnen oorzaken zijn van een doorgezakte voorvoet. Ook ouderdom kan er voor zorgen dat de voet doorzakt. Het is noodzakelijk dat de druk op de middenvoetsbeentjes wordt verlaagd. Een steunzool met een voorvoet ondersteuning voorkomt en verhelpt deze problemen.

Platvoeten

Bij doorgezakte voeten zijn de voetbogen doorgezakt, daarom worden het ook wel platvoeten genoemd. Platvoeten zijn een aangeboren afwijking waar ongeveer slechts 5% van de bevolking last van heeft. Platvoeten op zich hoeven vaak geen problemen op te leveren, tot dat het gepaard gaat met overpronatie (de enkels knikken naar binnen). Overpronatie komt daar in tegen wel vaak voor, ongeveer 50% tot 60% van de bevolking heeft last van deze klacht. Kan veroorzaakt worden door ouderdom, overgewicht, slechte schoenen die niet genoeg steun geven of een verzwakking van spieren en bindweefsel in de voet. Door overpronatie draait het onderbeen, raken knieën overbelast, kunnen je bekken naar binnen kantelen en kunnen er zelfs rugklachten ontstaan!

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie