Hoge wreef - Brede voet

Fietsschoenen voor voeten met een hoge wreef en/of brede voet

Hoe beter je fietsschoenen passen , hoe directer en effectiever je kracht overbrenging. Een lichte voetklacht kan al grote gevolgen hebben en leiden tot serieuze voet- of lichaamsklachten. De voet is de ultieme basis van je lichaam. Als je schoenen teklein, tesmal, tegroot of ergens duwen, dan kun je dit merken in bijvoorbeeld je enkel, heup of rug. Een van de voorwaarden is dat de voet voldoende ruimte heeft. Dit heeft tot direct gevolg dat de kracht effectiever kan worden overgebracht vanuit de spieren naar de trappers, wat uiteindelijk zorgt voor een efficiëntere fietsbeweging, ongeacht of je een koersfiets, crossfiets, mountainbike of gewone fiets hebt. Dus zoals je je fietsframemaat moet aanpasten aan je lichaam, moet je dit ook bij fietsschoenen doen.

Pijnlijke voeten tijdens of na het fietsen

Je voeten dragen dagelijks, de gehele dag, je volledige lichaamsgewicht. Tijdens het fietsen is deze druk nog veel hoger. fietsers met voetklachten krijgen sneller te maken met blessures en prestatieverminderingen. Om voetblessures te voorkomen is het noodzakelijk genoeg aandacht aan je voeten te besteden. Fietsschoenen met te weinig steun en zoolcorrectie zijn vaak de veroorzakers van de klachten. Wanneer je geregeld pijn ondervindt aan spieren, je knieën, je heup of je rug heb je waarschijnlijk te maken met verkeerde stand van de voet. Vaak ontstaat een corrigerende beweging om je pijn te verlichten, wat tot nog meer problemen leidt.

Holvoet of hoge wreef

Een holvoet is eigenlijk het tegenovergestelde van een platvoet en komt bij ongeveer 10% van de bevolking voor. Bij een holvoet heb je een extreem hoge wreef en is je voetboog veel hoger dan normaal. De banden van de voetzool en de achillespees staan hierdoor extra strak gespannen en trekken je tenen in een kromme, klauwende positie. Het hielbeen is als het ware naar binnen gedraaid, je enkels hangen iets naar buiten en zwikken sneller door. Als gevolg van de verkeerde stand van de voeten kunnen er pijnklachten ontstaan in de knieën, heup, rug en/of nek. Eelt plekken en vervelende likdoorns kunnen ook een gevolg zijn van een holvoet. Een goede ondersteuning tijdens het fietsen is echt noodzakelijk. Zoek zeker fietsschoenen die genoeg binnenruimte hebben.

Er zijn speciale fietsschoenen voor voeten met een hoge wreef, zoals bvb de lake CX/MX 241.

Doorgezakte (voor-)voet

Bij een doorgezakte voorvoet voel je pijn in het midden van de voet, bij de middenvoetsbeentjes. De voorvoetboog is niet meer aanwezig in de voet. Veelvuldig dragen van hoge schoenen, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen kunnen oorzaken zijn van een doorgezakte voorvoet. Ook ouderdom kan er voor zorgen dat de voet doorzakt. Het is noodzakelijk dat de druk op de middenvoetsbeentjes wordt verlaagd. Een steunzool met een voorvoet ondersteuning voorkomt en verhelpt deze problemen. Ook bij je fietsschoenen zoek je best naar fietsschoenen met een goede steun.

Platvoeten

Bij doorgezakte voeten zijn de voetbogen doorgezakt, daarom worden het ook wel platvoeten genoemd. Platvoeten zijn een aangeboren afwijking waar ongeveer slechts 5% van de bevolking last van heeft. Platvoeten op zich hoeven vaak geen problemen op te leveren, tot dat het gepaard gaat met overpronatie (de enkels knikken naar binnen). Overpronatie komt daar in tegen wel vaak voor, ongeveer 50% tot 60% van de bevolking heeft last van deze klacht. Kan veroorzaakt worden door ouderdom, overgewicht, slechte schoenen die niet genoeg steun geven of een verzwakking van spieren en bindweefsel in de voet. Door overpronatie draait het onderbeen, raken knieën overbelast, kunnen je bekken naar binnen kantelen en kunnen er zelfs rugklachten ontstaan!

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie