Methodologie van steunzolen volgens Steve Hogg

De algemene methodologie voor steunzolen is echter gebaseerd op loop- en loopmechanica waarbij de hiel tijdens elke stap een periode aan de grond wordt bevestigd. Fietsen verschilt omdat de hiel in min of meer een open kinetische ketting zit. Deze verschillen in activiteit betekenen dat het zeldzaam is om een perfect voorgeschreven steunzool in fietsschoenen te zien. Een graad van te veel of te weinig kantelen zal de proprioceptieve respons vertroebelen.

Daarbij komt nog dat een groot deel van de bewegingsintegratie (in dit geval, de flexor aan / extensor uit, flexor uit / extensor aan / extensor aan) de pedaalwerking van de benen wordt bepaald door de CPG. CPG is een bundel neuronen in de lendenwervelkolom waarbij het proces wordt overzien door, maar niet direct gecontroleerd, de hersenen. De CPG reageert op feedback van de voeten waardoor het waarschijnlijk is dat hoe nauwkeuriger de proprioceptieve respons van de voeten, hoe nauwkeuriger het bewegingsintegratieproces van de CPG.

Het vast zitten van de voet (schoenplaatje - pedaal) heeft een subtiele invloed op de relatieve positie van de verschillende elementen in de kinetische keten die betrokken zijn bij het trappen. Zeer goede bikefitters gebruiken elke combinatie van observatie (bijvoorbeeld met het oog, video-opname, trial-and-error, motion capture, feedback van de klant, ervaren giswerk en vakkennis) om te bepalen waar de wedges moeten komen.

Methode van Steve Hogg

Bij de methode van Steve Hogg meten we via een spier- en zenuwtest waar de wedges moeten geplaatst worden waardoor de functionele symmetrie verbetert, de kansen op verwonding minimaliseert en de prestaties van de fietser verhoogt.

Wat voetcorrectie betreft, is ondersteuning van de voetboog van het grootste belang. Het is belangrijk te vermelden dat de voeten zo gevoelig zijn dat als het juiste aantal wedges wordt gebruikt, maar op de verkeerde plaats, er op korte termijn alleen een verbetering van de proprioceptieve respons zal zijn.

Wedges kunnen worden toegevoegd aan de onderkant van de hiel van de schoenzool, tussen schoenplaat en schoenzool of onder de voorvoet van de binnenzool. Alleen de juiste plaatsing van deze wedging of combinatie van wedges op bepaalde plaatsen werkt perfect.

AFSPRAAK MAKEN VOOR ADVIES EN FIETSSCHOENEN

Meer artikels over Steve Hogg

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie