Fietsschoenen kopen - tips

Elke schoen is anders en de modellen worden om de paar jaar geüpdatet. Verwacht dus niet dat het nieuw model zal passen zoals uw huidig model.

Ook uw voeten veranderen door de jaren. Meestal worden je voeten wat breder met het ouder worden.

  • Een schoen moet al vanaf de eerste keer passen, comfortabel zitten. Demeest voorkomende fout bvb. is dat men een grotere maat neemt om de voetbreedte op te vangen. Tegrote schoenen zorgen voor een slechte krachtoverbrenging en soms zelfs andere problemen. Er zijn schoenen in verschillende breedtes, dus zoek gewoon de schoen die jou comfortabel zit, zonder compromis. Een mooie schoen die pijn doet geeft je geen winnaarsgevoel.
  • Waarom zou je brede fietsschoenen overwegen. De voet is de basis van je lichaam. Als hier iets structureel niet goed zit, dan kun je dit merken in bijvoorbeeld je enkel, heup of rug. Een van de voorwaarden is dan dat de voet in ieder geval voldoende ruimte. Dit heeft tevens tot gevolg dat kracht effectiever kan worden overgebracht vanuit de spieren naar de trappers, wat uiteindelijk zorgt voor een efficiëntere fietsbeweging, ongeacht of je een veldrijfiets, mountainbike of gewone racefiets hebt. Net zoals je ook je fiets de juiste framemaat moet hebben en aanpast op je lichaam moet zijn, zou je dat bij fietsschoenen dus ook moeten doen.
  • Schoen -stijfheid, -steun en -stabiliteit zijn een belangrijk onderdeel voor de effectieve krachtoverbrenging. Hoe stijver de zool, hoe directer de krachtoverbrenging. Het materiaal (kunststof of leer) moet je voet steun geven, zonder dat het de doorbloeding afknijpt.
  • Zorg ervoor dat je voet kan ademen, vooral op warme dagen. Of neem een lederen schoen, als je hier snel last van hebt.
  • Zorg ervoor dat je hiel vastzit in de schoen zodat je hiel tijdens een beklimming of sprint niet uit de schoen komt.
  • Wanneer u een schoen uitprobeert,zorg er dan voor dat u alle mogelijke modellen, maten en breedtes uitprobeert van verschillende fabrikanten.
  • Bij verschillende voetlengtes kan je best opzoek gaan naar aangepaste (custom) schoenen.

Bike Power kan je hier helpen.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie