Fietsschoenen kopen - tips

Elke schoen is anders en merken updaten hun modellen geregeld, ga er dus niet vanuit dat een nieuw model zal passen als je huidige schoen. Ook jouw voeten veranderen door de jaren heen, vaak worden ze breder met het ouder worden.

Een schoen moet vanaf de eerste keer passen en comfortabel zitten. De meest voorkomende fout is dat men een grotere maat neemt om de voetbreedte op te vangen, met alle gevolgen van dien. Er zijn schoenen in verschillende breedtes, kies dus een schoen die voor jou past, zonder compromissen. Niemand wint bij een mooie schoen die pijn doet.

Je voeten zijn de basis van je lichaam. Als hier structureel iets fout zit, kun je dit merken in je enkel, heup of rug. Een van de voorwaarden om effectief kracht over te brengen op je pedalen, is dat je je voeten in voldoende ruimte geeft. Net zoals je fiets de juiste maat moet hebben, moeten je fietsschoenen dat ook.

Stijfheid, steun en stabiliteit zijn belangrijk voor de effectieve krachtoverbrenging. Hoe stijver de zool, hoe directer de krachtoverbrenging. Het materiaal (kunststof of leer) moet je voet steun geven zonder de doorbloeding af te knijpen.

Zorg ervoor dat je voet kan ademen, vooral op warme dagen. Heb je snel last van de warmte, neem dan een lederen schoen.

Zorg ervoor dat je hiel vastzit in de schoen, zodat je tijdens een beklimming of sprint niet uit je schoen schiet.

Vergeet niet de gaten voor je schoenplaatjes te checken, staan ze ver genoeg achteruit, zijn het gleuven (geen gaten)

Probeer zo veel mogelijk modellen, verschillende maten en breedtes van verschillende fabrikanten, tijdens je zoektocht naar de juiste schoen.

Bij verschillende voetlengtes kan je best opzoek gaan naar aangepaste (custom) schoenen.

Bike Power kan je hier helpen.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie