Waarom schoenplaatjes afstellen van cruciaal belang is

Niet alleen de juiste schoen, fiets en houding zijn van cruciaal belang voor optimale prestaties en om blessures te voorkomen. Ook schoenplaatjes moeten met zorg en precisie worden ingesteld. De correcte afstelling van deze schoenplaatjes is detailwerk en vereist een professionele hand. Bij Bike Power kan je terecht met alle types schoenen en pedaalsystemen.

Slecht afgestelde schoenplaatjes belemmeren al snel de flexibiliteit van je fietsbeweging en kunnen zelfs blessures of chronische pijnen veroorzaken. Slapende voeten, verschillende soorten kniepijn, lage rugpijn en zelfs krachtverlies kunnen het gevolg zijn. Jammer genoeg wordt hier vaak te weinig aandacht aan besteed.

Bike Power begrijpt dat de juiste instelling van de schoenplaatjes verschilt per persoon en zelfs per voet. De lengtepositie van het schoenplaatje beïnvloedt bijvoorbeeld de krachtoverbrenging. Een voorwaartse positie van de schoenplaatjes zorgt voor een langere lastarm waardoor je meer dynamiek creëert. Hoe meer kracht je echter zet, des te zwaarder je je kuitmusculatuur en achillespees belast. Daarnaast vraag je meer actieve en passieve stabiliteit van je voet en enkel. Hierdoor verlies je kostbare energie.

We kijken ook naar de lengte, breedte, vorm en de manier van bewegen van je voet. Dit is niet alleen belangrijk voor de krachtoverbrenging, maar ook voor de impact op jouw biomechanische lichaamsketting. Zo wordt er bijvoorbeeld gelet op de pronatie of supinatie van de voet. Pronatie is het inwaarts bewegen van de voet. Bij supinatie daar in tegen loop je meer op de buitenkant van je voet. Bewegingen die wij allemaal maken. Bij overpronatie (platvoet) kantelt de voorvoet te fel naar binnen. Dit kan leiden tot prestatieverlies en in het slechtste geval tot blessures of allerlei ontstekingen. Het tijdig corrigeren is dus uitermate belangrijk.

Schoenplaatjes die op de juiste plaats zitten, met een optimale rotatie en zijdelingse positie, vangen over-pronatie of -supinatie moeiteloos op.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie