Het belang van onze voeten tijdens het fietsen

Proprioceptieve feedback van de voeten

Het is aantoonbaar dat op een klein deel van de fietsers een duidelijke proprioceptieve feedback krijgen van heupen, knieën en enkels, maar niet of veel minder van de voeten tijdens het fietsen.

Toch is het via de voeten dat we kracht overbrengen op een fiets. Dit gebrek is een grotendeels onbekend probleem voor de positie van de fietser en zorgt voor een belangrijke trigger voor een grotere neiging tot asymmetrie, want in motorische zin werkt het centrale zenuwstelsel met onvolledige informatie terwijl het lichaam kracht op de pedalen uitoefent. Wanneer de proprioceptieve feedback van de voeten (en meestal één oog) wordt hersteld, zijn er tijdens het fietsen vaak gematigde functie-asymmetrieën in het bekken aanwezig en verdwijnen deze soms. Door ervoor te zorgen dat het centrale zenuwstelsel duidelijke informatie van de voeten krijgt, is er minder behoefte om veel van de asymmetrische patronen van beweging en functie in stand te houden die de compensatie vormen voor het gebrek aan duidelijkheid in de overdracht van neurale informatie.

Optimaal proprioceptief bewustzijn is nauw verbonden met houding en functie. Niemand heeft perfecte voeten, dus metaforisch gezien; er wordt een maat voor statische elektriciteit toegevoegd aan het signaalverkeer dat door de voeten aan het centrale zenuwstelsel wordt doorgegeven. Hiermee bedoel ik dat de signalen worden gegenereerd en het centrale zenuwstelsel bereiken, maar niet in een vorm die zich onderscheidt van de 'achtergrondgeluiden'. Toch kunnen deze signalen gemakkelijk door het centrale zenuwstelsel worden afgelezen, mits de lendenwervelkolom perfect wordt ondersteund en uitgelijnd. We zijn geëvolueerd naar lopen en joggen, niet fietsen, en er is bijna gymnastische flexibiliteit nodig om naar de valbeugels van een racefiets te reiken, terwijl de lumbale uitlijning en ondersteuning vrijwel perfect blijft.

Het resultaat van dit alles is dat het centrale zenuwstelsel met betrekking tot het ontvangen van duidelijke proprioceptieve feedback van de voeten het hoofd kan bieden aan een onvolmaakte kanteling van de voeten OF een onvolmaakte uitlijning en ondersteuning van de lendematen, maar niet aan beide, zonder dat de kans op overbelasting letsel en verminderde prestaties aanzienlijk toeneemt. Dit kan worden voorkomen door bewust na te denken over het 'corrigeren' van de techniek (ervan uitgaande dat de fietser zich bewust is van de situatie). Dit kan werken totdat de aandacht verschuift, en de fietser terugkeert naar welke techniek dan ook, hoe suboptimaal dit ook is, vanwege de beperkingen die hun structurele conditie (of het gebrek aan) en fietspositie hen oplegt.

Omdat slechts een klein deel van de fietspopulatie de buitengewone flexibiliteit en functionele stabiliteit heeft die nodig is om te fietsen zonder dat dit ten koste gaat van een perfecte uitlijning en ondersteuning van de lendenwervelkolom, moet de verkanting van de voeten perfect zijn om proprioceptieve signalen van de voeten luid en duidelijk te laten 'horen' door het centrale zenuwstelsel. De perfecte verkanting wordt bereikt door een combinatie van de individueel juiste mate van ondersteuning van de boog en het individueel juiste aantal wedges, speciale schoenwedges), hielwedges of een perfect paar steunzolen.

Methodologie van steunzolen

De algemene methodologie voor steunzolen is echter gebaseerd op loop- en loopmechanica, waarbij de hiel tijdens elke stap een periode aan de grond wordt bevestigd. Fietsen verschilt omdat de hiel in min of meer een open kinetische ketting zit. Deze verschillen in activiteit betekenen dat het zeldzaam is om een perfect voorgeschreven steunzool in fietsschoenen te zien. Een graad van kantelen te veel of te weinig zal de proprioceptieve respons vertroebelen.

Daarbij komt nog dat een groot deel van de bewegingsintegratie, in dit geval, de flexor aan / extensor uit, flexor uit / extensor aan / extensor aan = de pedaalwerking van de benen wordt bepaald door de CPG, "CPG is een bundel neuronen in de lendenwervelkolom", waarbij het proces wordt overzien door, maar niet direct gecontroleerd, de hersenen. De CPG reageert op feedback van de voeten, waardoor het waarschijnlijk is dat hoe nauwkeuriger de proprioceptieve respons van de voeten, hoe nauwkeuriger het bewegingsintegratieproces van de CPG.

Het vast zitten van de voet (schoenplaatje – pedaal) heeft een subtiele invloed op de relatieve positie van de verschillende elementen in de kinetische keten die betrokken zijn bij het trappen. Kwaliteits bike fitters gebruiken elke combinatie van observatie (bvb met het oog, motion capture, video-opname, trial and error, feedback van de klant, ervaren giswerk en vakkennis) om te bepalen waar de wedges moeten komen.

Methode van Steve Hogg

Bij de "methode van Steve Hogg" meten we via een test waar de wedges moeten geplaatst worden waardoor de functionele symmetrie verbetert, de kansen op verwonding minimaliseert en de prestaties van mijn cliënten verhoogt. Minimaliseert want in veel gevallen heeft deze al lang bestaande overbelasting blessures van het foutieve fietsen.

Wat voetcorrectie betreft, is ondersteuning van de voetboog van het grootste belang. Het is belangrijk te vermelden de voeten zo gevoelig zijn dat als het juiste aantal wedges wordt gebruikt, maar op de verkeerde plaats, er op korte termijn alleen een verbetering van de proprioceptieve respons zal zijn.

Wedges kunnen worden toegevoegd aan de onderkant van de hiel van de schoenzool, tussen schoenplaat en schoenzool of onder de voorvoet van de binnenzool. Alleen de juiste plaatsing van deze wedging of combinatie van wedges op bepaalde plaatsen werkt perfect.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie